5. En met de artistieke

1.

'Rector wenst zo vlug mogelijk met bouw studentenhome te beginnen', leest een klein briefje van 26 november 1963 in het archief van Bourgois. De snel expanderende universiteit heeft dringend nood aan studentenhuisvesting. Maar de 'moderne constructies' die de universiteit wil oprichten stuiten op heel wat protest bij Gentse actiegroepen en hogere instanties. 'Wij zien nog lever een mooie ruïne, dan dat het geheel ontsierd wordt door het incorporeren van een nieuwe moderne vleugel', klinkt het.

2.

Allerlei plannen, ontwerpen en maquettes voor de nieuwe vleugel zien het licht, er zijn 'talloze discussies' en er woedt een 'felle strijd' tussen 'anciens' en 'modernes'. Architect Bourgois constateert in 1965 dat het aanvankelijke enthousiasme is omgeslagen in een negatieve sfeer. Tegenover de criticasters verdedigt hij de geplande nieuwbouw. De universiteit is geen maecenas, stelt hij, enkel de inplanting van een studentenhome kan de aankoop en restauratie van het Pand verantwoorden.

3.

De 'anciens' winnen de strijd: stad keurt het ontwerp af. De universiteit wijkt uit naar De Sterre voor het optrekken van zijn studentenhomes, terwijl de werken aan het Pand volledig tot stilstand komen. De impasse is compleet. 'Ellende rondom het Pand', titelt Het Mandelboekje in 1967.

Lees verder: 'Of de maatschappelijke waarde'

Deel deze pagina: