Rectoraat

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog is het rectoraat van de Universiteit Gent veertig jaar lang gevestigd in het Huis Van Crombrugghe naast de Aula Academica. In 1959 verhuist het rectoraat van de RUG van de Voldersstraat naar de Sint-Pietersnieuwstraat. Het rectoraat vindt zijn nieuw onderkomen in het voormalige kantoorgebouw van de textielfabriek Union Cotonnière. Befaamd is de studentenbezetting van dit rectoraat in maart 1969, passend in de geest van Mei ‘68.

Door de groei van de universiteit is er al snel nood aan een uitbreiding van het zogenaamde ‘oud rectoraat’. Een uit glas, staal en beton opgetrokken ontwerp van architectenbureau Zerck-Mulder wordt de nieuwe administratieve rechtervleugel. In 1977 betrekken de diensten dit ‘nieuw rectoraat’. Samen vormen beide gebouwen vandaag het bestuurlijke en administratieve centrum van de UGent. Het Universiteitsarchief bevindt zich op de benedenverdieping van het oud rectoraat.

Lees de artikels over het rectoraat

Lijst van rectoren van de UGent

Deel deze pagina: 

Herinneringen

Verslag van de bezetting van het rectoraat in maart 1969

‘... Verschrikt trekt de politie zich terug, waarop de studenten de deur sluiten. De resterende studenten weten niet goed wat te doen. Er ontstaat lichte paniek wanneer de politie de dubbele ingangsdeur begint in te beuken. De slachtoffers beslissen zich niet te verzetten. Wanneer de deur echter ingebeukt wordt en een bende politieagenten binnenstormt, onbarmhartig knuppelend waar ze ook maar raken kunnen en daardoor enkele studenten tegen de grond helpen, breekt paniek uit. De uitwerking is verschrikkelijk. Het kabinet van de rektor wordt herschapen in een slagveld. De politie dreigt de studenten naar de deur die echter maar langs één kant open is zodat ze slechts één voor één buiten kunnen. Daar worden ze opgewacht door een haag van politieagenten die de studenten onder spitroeden doen lopen. Ondertussen worden de elkaar verdringende studenten in het kabinet ongenadig afgeklopt. Het is in deze slachtpartij dat er schade aangericht werd aan de inboedel.’

Uit: De Gentse studenten en de repressie van de politie en de professoren, Gent, 1969, pp. 13-14.