Schoep, Alfred (1881-1966)

Alfred Ferdinandus Schoep heeft als Belgische mineraloog belangrijk pionierswerk geleverd rond de ontdekking van mineralen. Hij is de zoon van Charles Schoep, een farmaceutisch chemicus. Ook de familie van zijn moeder telt verschillende fysici en chemici.

Geologie

Schoep studeert aan de Gentse universiteit en behaalt in 1904 een doctoraat in de geografie en in 1906 een doctoraat in de natuurwetenschappen, in het bijzonder in de mineralogie, de geologie en de kristallografie. Hij start zijn wetenschappelijke carrière in 1906 als assistent in de analytische scheikunde. In de jaren 1910-1913 neemt hij deel aan een geologische expeditie onder leiding van de Duitse geoloog Constantin Guillemin in Katanga, Belgisch Kongo. Voor het baanbrekend onderzoek naar uraniumhoudende mineralen dat hij daar doet in de mijnen van Shinkolobwe, Kasolo en Kalongwe, geniet hij veel erkenning. Schoep gaat ook op expeditie naar Rusland, in de Kaukasus en langs de kust van de Kaspische Zee.

Wetenschapper en bouwheer van de UGent

In 1919 wordt Schoep professor Mineralogie aan de faculteit Wetenschappen aan de Gentse universiteit. Zes jaar later begint hij les te geven aan de politechnische faculteit in Menen, beter bekend als de Mijnschool. In 1923 vernoemt de Canadese mineraloog Walker een gehydrateerd uraniumoxide (schoepite) naar hem. Schoep publiceert in tal van nationale en internationale vakbladen zoals de Bulletin de la Société Française de Mineralogie, de Bulletin de la Société Chimique Belge en de Journal of the Mineralogical Society of America.
In 1929 wordt hij gepromoveerd tot gewoon hoogleraar. Daarna volgen aanstellingen als beheerder-inspecteur van de Gentse universiteit en directeur van de Technologieschool in 1932. Schoep slaagt er in die jaren in om de nieuwe bibliotheek, het Technicum en de Veeartsenijschool te laten bouwen en onder zijn impuls wordt ook de bouw van het Universitair Ziekenhuis aangevat. In 1951 wordt hij professor emeritus.

Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Schoep, Alfred (1881-1966)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 06.01.2024. www.ugentmemorie.be/personen/schoep-alfred-1881-1966.

Bibliografie

www.UGentMemorialis.be

Deel deze pagina: