Briers, Jan (1919-2007)

Klassiek filoloog Jan Briers gaf Communicatiewetenschappen aan de faculteit Rechten, maar hij stond ook met zijn ene been buiten de academische wereld. Door zijn belangrijke rol in de regionale en Vlaamse radiowereld en als organisator van het Internationaal Muziekfestival van Gent - het huidige Festival van Vlaanderen met Europese uitstraling - verdiende Briers zijn strepen ook buiten de universiteit.

 

In 1943 promoveert Jan Briers tot doctor in de klassieke filologie en de oude geschiedenis aan de Gentse universiteit. Na de bevrijding gaat hij aan de slag als omroepofficier bij het Tweede Britse Legerkorps. Daarna treedt hij in dienst bij Radio Gent, de voorloper van Radio 2 Oost-Vlaanderen. Hij begint er in 1945 als journalist. Acht jaar later is hij productieleider bij Omroep Oost-Vlaanderen. In 1963 wordt hij directeur bij BRT 2 Radio en ten slotte, in 1977, programmadirecteur.

Vanaf 1963 geeft Jan Briers les aan de Gentse universiteit, als docent, hoogleraar (1979) en gewoon hoogleraar (1981) in de Communicatiewetenschappen, aan de faculteit Rechten. Hij is ook verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

Festival van Vlaanderen

Intussen organiseert Briers in 1958 de Concerten rond de troon van Jozef II in de Troonzaal van het stadhuis in Gent. Het is de opmaat tot het Internationaal Muziekfestival van Gent, dat meteen een schot in de roos is: 4000 bezoekers genieten van acht klassieke concerten op diverse locaties in de stad. Korte tijd later wordt het initiatief omgedoopt tot het Festival van Vlaanderen. Briers neemt in 1960 de taak van gedelegeerd bestuurder op zich. Al snel worden onder zijn impuls concerten georganiseerd in heel Vlaanderen (onder meer de Basilicaconcerten in Tongeren en Laus Polyphoniae in Antwerpen), waardoor het festival uitgroeit tot een van de belangrijkste muziekfestivals in Europa. Briers aarzelt hierbij niet de klassieke paden te verlaten en naast beroemde talenten en ensembles ook nieuwe beloften en minder bekende muziekgenres aan het publiek voor te stellen.

De publieke belangstelling groeit gestaag en de internationale erkenning volgt. Van 1988 tot 1994 is Briers ondervoorzitter van de Europese Vereniging voor Muziekfestivals. Voorts wordt hij in 1993 voorzitter van het Festival van Europese Culturen in Brussel. In Vlaanderen worden zijn inspanningen eveneens zeer gewaardeerd. Briers ontvangt in 1983 de Orde van de Vlaamse Leeuw en zes jaar later de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap. In 1994 wordt hij door koning Boudewijn in de adelstand verheven met de titel van ridder. Briers’ laatste levensjaren worden getekend door communicatieproblemen als gevolg van een zware hersenbloeding.

Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Briers, Jan (1919-2007)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 24.02.2015. www.ugentmemorie.be/personen/briers-jan-1919-2007

Bibliografie

www.UGentMemorialis.be

Van Caekenberghe. K. "Briers, Jan (sr.)." In Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, 601. Tielt, 1998.

Deel deze pagina: