Daskalidès, Jean (1922-1992)

Jean Daskalidès is bij het brede publiek het meest bekend als pralinemaker van de merken Daskalidès en Leonidas. Daarnaast is deze duizendpoot ook actief geweest als gynaecoloog, filmmaker, jazzmuzikant, vrijmetselaar, ziekenhuisdirecteur en lector aan UGent.

Jeugd

Daskalidès wordt geboren in een Grieks gezin dat zijn geboortestad ontvlucht om te ontsnappen aan de Turkse moordpartijen. Slechts zes maanden oud belandt Jean bij zijn oom Leonidas die al tien jaar eerder de wijk naar Gent heeft genomen. Na de Tweede Wereldoorlog openen vader en moeder Daskalidès in de Veldstraat de banketbakkerij en tearoom Fritz. De ambachtelijk pralines die er worden gemaakt, zullen later onder het merk van Daskalidès en Leonidas worden verkocht.

De jonge Daskalidès heeft vele artistieke talenten en interesses. Van 1941 tot 1946 leidt hij The Blue Swingers, een jazzorkest waarin ook Leo Martin van het latere komische duo Gaston en Leo meespeelt. Daskalidès zelf speelt tweede trompet. Tijdens de oorlog houdt Daskalidès zich ook bezig met minder frivole bezigheden. Hij deelt illegale pamfletten voor het Onafhankelijkheidsfront, een communistische verzetsorganisatie.

Abortus

In 1944 studeert Daskalidès in Gent af als ingenieur in de voedingswaren. Enige tijd daarna begint hij ook nog aan studies geneeskunde in Gent. In die periode is de Gentse Griek onvermoeibaar: hij volgt les aan de universiteit, werkt in het ouderlijk bedrijf,  geeft les aan een middelbare en een paramedische school, en is inmiddels vader van twee kinderen. Als gynaecoloog voert Daskalidès lang voor dokter Peers abortussen uit en dat brengt hem in 1959 even in de problemen. De aanklacht van illegale vruchtafdruiving kan echter niet worden gestaafd en hij wordt vrijgesproken. Hij bouwt verder aan een succesvolle medische carrière waarin hij meer dan tweehonderd bevallingen per jaar zal begeleiden.

In 1970 neemt Daskalidès na het overlijden van zijn oom Leonidas het gelijknamige pralinebedrijf over. Langzaam maar zeker begint hij aan de verovering van de internationale chocolade- en pralinemarkt. In 1987 krijgt het bedrijf een prestigieuze onderscheiding, de Laurier d’Or de la Qualité. Op zijn zestigste bouwt Daskalidès nog een gloednieuwe pralinefabriek in Gent. In die periode aanvaardt hij ook de opdracht om het noodlijdende vrijzinnige ziekenhuis Institut Moderne in Gent te redden.

Daska Films

Een andere  passie van Jean Daskalidès is film. Als amateurfilmer registreert hij tijdens de Tweede Wereldoorlog aclandestien een Duitse razzia vanaf het balkon van het ouderlijk huis. Een droom komt in vervulling wanneer hij in 1973 als schrijver en regisseur debuteert met "Kruiswegstraat, 6/6, Rue du Calvaire", een speelfilm waarin de Franssprekende Gentse bourgeois wordt geportretteerd. In het midden van de jaren 1970 sticht Daskalidès het Gentse productiehuis Daska Films, dat tweewekelijks lokale nieuwsreportages brengt (1975-1988). De ontwikkeling van de films gebeurt in de kelder van zijn woning aan de Coupure 126. Deze filmactualiteiten zijn door Cultuurstad Gent inmiddels gedigitaliseerd en verkrijgbaar op dvd. De originele films worden bewaard in De Zwarte Doos, stadsarchief Gent. Zijn passie voor film vertaalt zich ook in de financiering van een leergang Film aan de UGent, wat hij ook zelf doceert.

Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Daskalidès, Jean (1922-1972)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 24.02.2015. www.ugentmemorie.be/personen/daskalides-jean-1922-1992

Bibliografie

De Coupure in Gent. Scheiding en verbinding. Gent, 2009.

Catelin, Jamie. "Gentse filmactualiteiten : het regionaal filmjournaal van Daska-films". Masterproef, Gent, 2002.

"Since 1931." Deskalidès Chocolatier. Geraadpleegd op 24.02.2015. Chocolatier Daskalidès

Deel deze pagina: