Boudin, Emmanuel (1820-1893)

Boudin is een van grondlegger van het curriculum van de ingenieursopleiding. Het latere succes en de solide reputatie van de ingenieursopleiding aan de UGent steunt in belangrijke mate op zijn engagement.

 

Emmanuel-Joseph Boudin studeert aan de Ecole du Génie Civil in Gent, de voorloper van de huidige faculteit Ingenieurswetenschappen. Daarna wordt hij assistent-ingenieur bij Bruggen en Wegen, waar hij onder meer werkt aan de nieuwe sluis van Nieuwpoort, aan het station van Antwerpen en bij een speciale dienst voor de Rupel. Bij deze twee laatste posten staat hij onder de leiding van de imminente ingenieur Alphonse Belpaire.

Hervormer van de ingenieursopleiding

In 1846 komt Boudin in dienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en begint hij zijn academische carrière aan de Ecole du Génie Civil, de enige school in België die de volgende vijftig jaar ingenieurs zal opleiden voor de dienst Bruggen en Wegen. Boudin speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze opleiding. Hij geeft onder meer cursussen over waterkracht en technologie. In 1870 krijgt hij er nog de cursus stabiliteit in bouwconstructies bij. Hij wordt op dat moment ook studie-inspecteur. Samen met zijn collega en goede vriend Charles-André Andries introduceert hij een heleboel praktische verbeteringen in de organisatie van wat later de faculteit Ingenieurswetenschappen zal worden. Zo adviseert hij studenten, die voor hun practicum één maand als assistent-ingenieur openbare werken moeten opvolgen, om een Journal de Mission bij te houden. Zo kunnen ze achteraf uitgebreid verslag uitbrengen over hun ervaringen. Het grote succes van de ingenieursopleiding is voor een belangrijk deel aan Boudin te danken. Vanaf 1869 is Boudin ook lid van de hoofdcommissie van de Annales des travaux publics.

Boudin is zijn hele leven vrijgezel gebleven en heeft bijna een halve eeuw bij de familie Soudan aan de Coupure Rechts ingewoond. Als waardering voor zijn verdiensten wordt hij achtereenvolgens ridder, officier en commandeur in de Leopoldsorde.

Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Boudin, Emmanuel (1820-1893)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 24.02.2015. www.ugentmemorie.be/personen/boudin-emmanuel-1820-1893.

Bibliografie

www.UGentMemorialis.be

Werkgroep Coupure. De Coupure in Gent. Scheiding en verbinding. Gent: Academia Press, 2009.

 

Type persoon: 
Deel deze pagina: