1968 Wereldprimeur longtransplantatie

In november 1968 haalt het Gentse transplantatieteam de wereldpers. Het team van Fritz Derom is er in geslaagd de eerste longtransplantatie uit te voeren met een langdurige overleving. Patiënt Aloïs Vereecken overlijdt tien maanden na de operatie als gevolg van chronische afstotingsverschijnselen, maar in 1968 is dat toch een spectaculair resultaat. De dienst Heelkunde van de Gentse faculteit Geneeskunde is er in amper een decennium in geslaagd tot de wereldtop te horen wat transplantaties betreft. Behalve longtransplantaties vinden er in de jaren 1960 ook niertransplantaties, levertransplantaties en een strottenhoofdtransplantatie plaats.

Bibliografie

De Vriese, Geert en Frank Van Laeken. "Gentse arts voerde eerste succesvolle longtransplantatie uit, maar de wereldprimeur haalde zelfs de lokale krant niet." Eos Magazine (november 2018). Geraadpleegd 07.11.2018. www.eoswetenschap.eu.

Video-opname: "A right single-lung transplantation performed by Prof. em Dr. Fritz Derom at the University Hospital in Ghent, Belgium on 14th November 1968." ASVIDE (AME Surgical Video Database). Geraadpleegd 07.11.2018. www.asvide.com.

Deel deze pagina: